Gen Z: zo vind je een baan met impact, ontwikkeling en flexibiliteit

Of je nu tot Generatie Z behoort of niet, het is belangrijk om kritisch te kijken naar wat een bedrijf biedt op het gebied van impact, flexibiliteit en persoonlijke ontwikkeling. Met de juiste vragen en een scherp oog voor authenticiteit kun je een werkgever vinden die echt bij jou past. Hoe? Dat lees je hier.

Deel blog

Gen Z: zo vind je een baan met impact, ontwikkeling en flexibiliteit

Generatie Z en de moderne arbeidsmarkt

Generatie Z, de eerste generatie die volledig is opgegroeid in een digitale wereld, betreedt de arbeidsmarkt met een frisse kijk op werk en carrières. Deze generatie heeft unieke verwachtingen van werkgevers en maakt veel gebruik van sociale media zoals TikTok. In dit artikel bespreken we niet alleen wat Generatie Z belangrijk vindt in een werkgever, maar geven we ook praktische tips hoe je als professional – ongeacht je generatie – de moderne arbeidsmarkt kunt navigeren en een baan kunt vinden die echt bij je past.

Kenmerken van Gen Z

Generatie Z onderscheidt zich door hun behoefte aan snelheid, gelijkwaardigheid en flexibiliteit. Ben jij onderdeel van deze generatie? Dan ben je waarschijnlijk gewend aan een constante stroom van informatie via digitale platforms, wat betekent dat je snel kunt schakelen en efficiënt wilt werken. Je zoekt een werkplek waar je meteen impact kunt maken. Of je nu net begint of al enige ervaring hebt, jouw werk moet ertoe doen.

Op de werkvloer hecht je veel waarde aan gelijkwaardigheid. Je wilt betrokken worden bij beslissingen en verwacht dezelfde mate van inspraak als je meer ervaren collega’s. Je vraagt jezelf vaak “waarom?” en verwacht dat jouw stem gehoord wordt.

Flexibiliteit is een ander essentieel punt. Werk draait voor jou niet alleen om fysieke aanwezigheid op kantoor, maar om resultaten behalen. Een goede werk-privébalans staat bij jou hoog op de agenda, en de vrijheid om te bepalen waar en wanneer je werkt, helpt je om optimaal te presteren.

Wat zoek je als professional in een werkgever?

Of je nu tot Generatie Z behoort of niet, het kiezen van een werkgever draait vaak om drie belangrijke aspecten: impact, ontwikkeling en flexibiliteit.

 

  1. Impact: Je zoekt een organisatie die iets bijdraagt aan de maatschappij, of dat nu duurzaamheid is of producten en diensten die het leven van mensen verbeteren. Stel jezelf de vraag: “Draagt mijn werk bij aan een groter geheel?” Dit kan je helpen om een werkgever te vinden die bij jouw waarden past.
  2. Ontwikkeling: Persoonlijke en professionele groei zijn belangrijk. Zoek uit welke mogelijkheden een bedrijf biedt voor opleiding en ontwikkeling. Vraag tijdens sollicitatiegesprekken naar de doorgroeimogelijkheden en opleidingsprogramma’s. Dit helpt je niet alleen om een bedrijf te kiezen dat in jouw toekomst investeert, maar ook om een helder beeld te krijgen van hoe je carrièrepad eruit kan zien.
  3. Flexibiliteit: Werkgevers die flexibiliteit bieden in werktijden en locatie krijgen vaak de voorkeur. Vraag bij een sollicitatie welke mogelijkheden er zijn voor hybride werken en hoe ze omgaan met werk-privébalans. Dit geeft je inzicht in hoe je je eigen tijd kunt managen terwijl je resultaten behaalt.

Hoe kom je bij een bedrijf terecht dat bij je past?

Het vinden van een werkgever die echt bij je past, vereist dat je verder kijkt dan alleen de functieomschrijving. Hier zijn een paar vragen die je kunt stellen tijdens sollicitatiegesprekken of je voorbereiding:

  • Wat is de visie van het bedrijf op werk-privébalans?
  • Hoe worden medewerkers betrokken bij belangrijke beslissingen?
  • Welke mogelijkheden zijn er voor persoonlijke en professionele ontwikkeling?
  • Hoe ziet een typische werkdag eruit in dit bedrijf?

Deze vragen helpen je om een compleet beeld te krijgen van de bedrijfscultuur en of deze aansluit bij jouw verwachtingen en doelen.

TikTok als tool voor je carrièrekeuzes

Voor Generatie Z is TikTok niet alleen een platform voor entertainment, maar ook een manier om carrièrekeuzes te verkennen. Je kunt op dit platform achter de schermen kijken bij bedrijven en ontdekken welke werkomgevingen echt bij jou passen. Ook als je niet tot Generatie Z behoort, kan het interessant zijn om platforms zoals TikTok te gebruiken om de cultuur van een bedrijf te zien voordat je solliciteert.

Bedrijven gebruiken TikTok steeds vaker om een kijkje in hun werkcultuur te geven, vaak in de vorm van korte, authentieke video’s zoals een “day in the life” van een medewerker. Dit kan jou helpen om een bedrijf te kiezen dat echt aansluit bij je waarden en werkstijl.

Hoe maak je als professional gebruik van deze informatie?

Authentieke content is belangrijk voor veel werkzoekenden, niet alleen voor Generatie Z. Je wilt een bedrijf dat eerlijk communiceert over hun waarden en cultuur. Bekijk korte video’s of social media posts van bedrijven om een eerste indruk te krijgen en verdiep je daarna in hun vacaturepagina’s en websites.

Daarnaast helpt het om in gesprekken eerlijk te zijn over wat jij belangrijk vindt. Door concrete vragen te stellen over werkcultuur, flexibiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden, kun je erachter komen of het bedrijf echt bij je past.

Conclusie

De manier waarop werkzoekenden zich oriënteren op de arbeidsmarkt verandert, mede door de opkomst van platforms zoals TikTok. Of je nu tot Generatie Z behoort of niet, het is belangrijk om kritisch te kijken naar wat een bedrijf biedt op het gebied van impact, flexibiliteit en persoonlijke ontwikkeling. Met de juiste vragen en een scherp oog voor authenticiteit kun je een werkgever vinden die echt bij jou past.

Perfecte werkgever voor jou?

Ben je op zoek naar een werkgever die aansluit bij jouw waarden en ambities? Bij Exactpi helpen we je om de juiste match te vinden. Wij bemiddelen in posities voor finance, business support, commercieel, HR en multilingual talent, waarbij jouw persoonlijke ontwikkeling en werkplezier vooropstaan. Laat ons weten wat jij kan en zoekt en ontdek de werkgevers die écht bij jou passen!

Astrid Jairam

Senior Recruitment Consultant Den Haag

Ritsa Paraskevopoulou

Client Manager | Recruitment ML Team Lead Rotterdam

Sharwin Ganga

Sourcing Consultant Den Haag

Peggy Kooper

e-Recruitment Specialist Den Haag

Memoona Khawaja

Recruitment Consultant Den Haag

Jeanniczé Coco

Recruitment Consultant Den Haag

Effy Malfa

International Recruitment Consultant Den Haag

Anna Nasonova

International Recruitment Consultant Amsterdam

Madhavi Koeldiep

Sourcing Consultant Den Haag

Ginger Wouters

Sourcing Consultant Den Haag

Bekijk ook eens

Teammotivatie
Blog

Jij bent gemotiveerd, ambitieus en hebt een duidelijke…

Wijzigingen in de 30% regeling
Nieuws

Wijzigingen in de Expatregeling: De expatregeling bied…